Turizm Taşıma alanında faaliyet gösterebilmek, yurtiçi ve yurtdışı turizm taşımacılığı yapabilmek için gerekli olan yetki belgeleri.
Yetki Belgesi
Yetki belgesi kelime anlamı olarak; iş hukukunda, kanunlarda ve ilgili yasa/yönetmeliklerde belirtilen kriterlere göre verilmiş, yetkilendiren belge anlamındadır. Bu belge bir kurum veya yetkili makam tarafından, gerçek veya tüzel kişiye, sınırları tam olarak belirlenmiş bir görevi yürütme veya sorumluluklar bütününü üstlenme yetkisini verir.
Türkiye genelinde yetki belgeleri bakanlıklar veya bakanlıkça görevlendirilen ve denetlenen kurum veya kuruluşlar tarafından verilmektedir. Mesleki yetki belgeleri çoğunlukla ilgili meslek odaları tarafından verilmektedir.
Yetki Belgesi Gerekli Mi?
Genelde insanlar şöyle düşünür;
“Bir araç aldım, kayıt ettirdim, vergimi ödedim ve ödemeye devam ediyorum, muhasebe vb. gereklilikleri yerine getirdim. Ben bu aracı ticari işlerimde de kullanabilir ve kendime gelir sağlayabilirim.”
Bu düşünce çok yanlış bir düşüncedir. Sadece araç sahibi olmanız herhangi bir taşımacılık alanında olduğu gibi turizm taşıma alanında da hizmet verme hakkı kazandırmaz. Bununla birlikte yetki belgesi sahibi olmadan yapacağınız turizm taşıma faaliyetlerinde suç işlemiş olur ve ağır cezalar alabilirsiniz.
Şöyle düşünmek işinizi kolaylaştıracaktır; nasıl sizin araç kullanmak için bir sürücü belgesine sahip olmanız gerekiyor ve ticari araçları kullanmak için sınıflarına göre ilave belgeler sahibi olmanız gerekiyorsa; aynı şekilde araçlarınızın da bu faaliyetlerde kullanılabilmek için bir belgeye sahip olması gerekiyor.
Yetki Belgesi Nereden Alınır 2025?
Taşımacılık ile ilgili tüm yetki belgeleri yalnızca Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilmektedir. Dolayısıyla bu belge için gerekli başvurular da ilgili bakanlığa yapılmaktadır.
Yetki belgesi türleri aşağıda yer almaktadır. Yetki belgeleri için gerekli koşullara ulaşmak için sitemizden arama yapabilir ve ilgili yetki belgesine ulaşabilirsiniz.
Yolcu Taşımacılığı Yetki Belgesi Türleri
A – Türü Yetki Belgesi
Ticari amaçla otomobille yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
a) A1 yetki belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacaklara,
b) A2 yetki belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacaklara,
verilir.
B – Türü Yetki Belgesi
Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
a) B1 yetki belgesi: Tarifeli olarak uluslararası ve şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
b) B2 yetki belgesi: Tarifesiz olarak uluslararası ve yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
c) B3 Yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşımak üzere uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,
verilir.
D – Türü Yetki Belgesi
Otobüsle yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
a) Dl yetki belgesi: Tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
b) D2 yetki belgesi: Tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
c) D3 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara,
ç) D4 yetki belgesi: Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara,
verilir.
F – Türü Yetki Belgesi
Ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
a) F1yetki belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
b)F2 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklara,
verilir.
T – Türü Yetki Belgesi
Terminal işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilir ve aşağıdaki türlere ayrılır:
a) T1 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara,
b) T2 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara,
c) T3 yetki belgesi: Eşya terminali işletmeciliği yapacaklara, verilir.
Turizm taşıma ve turizm taşımacılığı yetki belgeleriyle ilgili tüm soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tüm bu içerik genel bilgi vermek maksadıyla eklenmiştir.
Herhangi bir yasal sorumluluk vb. durumda sorumluluk kabul edilmez. Daha fazla sonuç için; sitemizdeki arama kısmını kullanabilirsiniz. Tüm içerik hakları saklıdır.
